Ivan Dolac

Kvaliteta:
Vrhunsko vino
Vinogorje:
Hvarsko
Sorta:
Plavac Mali
Slador:
Suho
Alkohol:
13,5 - 14,5%
Kiseline:
4,5 - 5,5g/l
Količina:
0,75 l
Temp. serviranja:
18 °C

Ivan Dolac

Vrhunsko vino

Ivan Dolac je vrhunsko suho crno vino s najboljih  lokaliteta na  južnim padinama otoka Hvara kod Ivan Dolca. Proizvodi se od autohtonog dalmatinskog kultivara mali plavac uz prosječan rod od 0,5 kg po čokotu. Vino je tamno rubinske crvene boje, bogata barrique okusa i mirisa. Prije punjenja vino odleži do 12 mjeseci u hrastovim bačvama od 225 litara. Po mišljenju struke spada u sam vrh hrvatskog vinarstva što potvrđuju i brojne nagrade.

Komentari

˝Ovo vino je po mnogočemu posebno. Prvo se zamjećuje lijepa duboka crvena boja. Nakon otvaranja osjeća se okus izrazito po višnji, a sve u stilu tipičnih hvarskih plavaca. Nakon nekog vremena pojavljuju se kompleksne note koje daju naslutiti da je vino visokog potencijala. Tijelo je respektabilno, a tanini vrlo glatki i zreli što ga čini jednim od najmodernijih uradaka u plavcima.˝

˝Apsolutni vrhunac doživljaja plavca malog! Dugo ga treba prozračiti i piti na pravoj temperaturi - po mom ukusu ca. 19-20 C... Zamjetno ljepše i uglađenije od Grand Cru-a Plenkovićevog. Prekrasno, bogato, puno iznenađenja i vrlo vrlo dugog finiša... Zgodan test: čašu koju ste navečer konzumirali, pomirišite drugo jutro kad je sve ishlapilo...Ili, od ručka, pa kasno navečer... ˝

˝Uz svo poštovanje razvikanog i u nas mitskog statusa koje uživa lokalitet Dingač, mnogi od tamošnjih plavaca bi se mogli ugledati u ovom još uvijek nedovoljnom poznatom dragulju. U najboljoj maniri sublimira autohtonost Plavca Malog sa internacionalnom praksom školovanja u barrique-u pritom ne izdajući terroir. Naprosto fascinira koliko je vino zašlo u tercijarni stadij; kutija cigara, note ruma i čokoladna slasnost na silasku suptilno zavode i mame na novi gutljaj. Jedno od rijetkih hrvatskih vina koje zaslužuje repriznu izvedbu.˝

Preuzeto s www.vino.hr

Gastro preporuka

Sva pečena i začinjenija jela (brudet, pašticada, divljač), začinjenija i masnija riba, ili jednostavno poslije jela.

Ivan Dolac

Plame

Pošip

Prč

Rose

Likarije


Copyright Podrum Vujnović  //  Developed @ empirio-ps.hr